ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΦΥΑΔΩΝ

Ο φυσικός τρόπος διαιώνισης του είδους στα μελισσάκια όπως ξέρουμε είναι η σμηνουργία.

Επειδή όμως η σύγχρονη μελισσοκομία απαιτεί ελεγχόμενη αύξηση των σμηνών όλο το χρόνο, με εξαίρεση τον χειμώνα όμως γιατί τότε τα μελίσσια μας ως γνωστόν ξεχειμωνιάζουν τις περισσότερες φορές δίχως την παρουσία γόνου.

Έτσι οι μελισσοκόμοι σε όλον τον κόσμο φροντίζουν να αυξάνουν τον αριθμό των σμηνών τους κόβοντας ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ.

Παίρνουν δηλαδή ένα μέρος του πληθυσμού της κυψέλης και με αυτό δημιουργούν μια νέα κυψέλη.

Όταν το κάνει αυτό ο μελισσοκόμος λέμε ότι (κόβει)παραφυάδες, επειδή κόβει στην μέση ένα μελίσσι η και σε περισσότερα τμήματα.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να φτιάξει κανείς παραφυάδες.

Από τον πλέον σύγχρονο (μέθοδος της βεντάλιας) μέχρι τον ποιο παλιό και απλό, που είναι να χωρίσουμε ένα μελίσσι ακριβώς στην μέση, και πολλοί τρόποι ακόμα που αν θέλετε μπορούμε να τους συζητήσουμε.
Επίσης θέλω να πω πως τα τελευταία χρόνια όλο ένα και αυξάνει ο αριθμός των μελισσοκόμων που με ζέντερ η άλλους τρόπους κάνει βασιλοτροφία προκειμένου να βγάλει όσο το δυνατόν καλύτερες βασίλισσες για τις παραφυάδες που ετοιμάζει.

Έχοντας ψάξει πολύ το θέμα κι έχοντας μιλήσει με μελισσοκόμους αλλα και παρατηρήσει κυψέλες που οι βασίλισσες τους προέρχονται από βασιλοτροφία έχω να πω το εξής.
Αν οι βασίλισσες αυτές προέρχονται από διπλό εμβολιασμό τότε είναι εξαιρετικές.

Αν όμως δεν είναι διπλού εμβολιασμού τότε είναι συνηθισμένες βασίλισσες όπως όλες.

Να σας εξηγήσω γιατί συμβαίνει αυτό.

Οι μέλισσες έχουν την συνήθεια να γεμίζουν το βασιλοκελί με βασιλικό πολτό έως ότου το σκουληκάκι που είναι μέσα στο κελί να γίνει περίπου 7 ημερών.

Όταν κάνουμε διπλό εμβολιασμό τότε ο μελισσοκόμος παίρνει αυτά τα βασιλοκελιά πετάει από μέσα τα σκουληκάκια που είναι 7 ημερών και στη θέση τους βάζει άλλα που είναι πχ 2 ημερών.

Όταν το κάνει αυτό τότε οι εργάτριες βάζουν ξανά κι άλλο βασιλικό πολτό μέσα στο βασιλικό κελί πάλι μέχρι το νέο σκουληκάκι να γίνει 7 ημερών.
Έτσι τα βασιλικά κελιά έχοντας μέσα τον παλιό και τον νέο βασιλικό πολτό είναι ασφυκτικά γεμάτα και τεράστια.

Οι δε βασίλισσες που είναι μέσα σε αυτά τρέφονται με άφθονο βασιλικό πολτό και γίνονται πολύ μεγαλύτερες από τις υπόλοιπες που έχουν γίνει φυσιολογικά χωρίς διπλό εμβολιασμό.

Γι αυτό θα είναι ποιο δυνατές ποιο παραγωγικές και θα γεννάνε πολύ περισσότερο κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Για την ιστορία πάντως θέλω να πω ότι οι καλύτερες βασίλισσες που υπάρχουν κι αυτό σας το υπογράφω είναι οι βασίλισσες της σμηνουργίας.

Αυτές δηλαδή που φτιάχνει ένα μελίσσι όταν θέλει να σμηνουργίσει.
Αυτό η συμβαίνει γιατί τότε είναι η κατάλληλη εποχή που όρισε η φύση για την διαιώνιση του μελισσιού η γιατί οι μέλισσες τρέφονται καλύτερα μιας και η άνοιξη τότε είναι στα φόρτε της η τέλος γιατί την εποχή εκείνη ίσως από ένστικτο οι μέλισσες να φροντίζουν καλύτερα τα βασιλικά τους κελιά.
Κατά άλλους λέγεται πως την άνοιξη είναι καλύτερης ποιότητας το σπέρμα των κηφηνών γι αυτό οι βασίλισσες εκείνες γονιμοποιούνται πολύ καλύτερα και γίνονται καλύτερες.
Όπως και να έχει πάντως το πράγμα αποτελεί μυστήριο.

Ας έρθουμε όμως ξανά στο θέμα μας.

Αν κάποιος θέλει να κόψει παραφυάδες και δεν έχει τον χρόνο η την θέληση να κάνει εμβολιασμό έχω να του προτείνω έναν καλό και σίγουρο τρόπο.

Τον εφάρμοσα πέρυσι σε πολλές και πρόπερσι δοκιμαστικά σε λιγότερες παραφυάδες και το αποτέλεσμα ήταν άριστο, και σε ποσοστό επιτυχίας, και σε απόδοση μελιού, φέτος οι κυψέλες αυτές πήγαν πολύ καλά.

Λοιπόν…

Κατ αρχήν θα πρέπει να επιλέξουμε ορισμένα δυνατά μελίσσια τα οποία θα μας δίνουν καλές ποσότητες μελιού τα τελευταία χρόνια και που δεν θα έχουν παρουσιάσει κανένα πρόβλημα με ασθένειες.

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως διαλέξαμε 3 μελίσσια δυνατά 20άρια.

Θα πρέπει να πάμε μια μέρα να τα ανοίξουμε και να τους πάρουμε τις βασίλισσες τους μαζί με 3 πλαίσια πληθυσμό.
Στα τρία πλαίσια αυτά καλό είναι να υπάρχει ένα πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο.

Τις βάζουμε σε νέες κυψέλες και τις πηγαίνουμε 3χλμ μακριά, τους βάζουμε από ένα ζυμάρι βανίλια ελληνική και τις αφήνουμε εκεί για κάμποσο καιρό χωρίς να χρειαστεί να τις ενοχλήσουμε.

Φροντίζουμε όμως αριστερά και δεξιά από αυτά τα 3 πλαίσια να βάλουμε και δυο άδεια ώστε να έχουμε τις κυψέλες μας με 5 πλαίσια για να μπορέσουν άμεσα να αναπτυχτούν ξανά.

Οι αρχικές κυψέλες μας λοιπόν μας έμειναν με 17 πλαίσια πληθυσμό.

Και σε αυτές βάζουμε από δυο κιλά βανίλια ελληνική και τις αφήνουμε ήσυχες για 8 ημέρες.

Οι εργάτριες της κυψέλης μας όταν διαπιστώσουν την απώλεια της βασίλισσας τους θα ξεκινήσουν αμέσως να φτιάχνουν πολλά βασιλικά κελιά για να βγάλουν νέα.
Κι επειδή τα μελίσσια μας θα είναι δυνατά, 17άρια όπως είπαμε άλλα κι επειδή θα είναι ταϊσμένα καλά με τα 2 κιλά βανίλια που τους βάλαμε, θα καλοταΐσουν τα βασιλικά κελιά με μπόλικο βασιλικό πολτό κι έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι θα βγάλουμε καλές και δυνατές βασίλισσες από αυτά.

Ο λόγος που τα αφήνουμε ήσυχα για 8 ημέρες είναι για να σφραγίσουν τα βασιλικά κελιά.

Την ογδόη ημέρα λοιπόν πηγαίνουμε ξανά εκεί και αρχίζουμε να κόβουμε παραφυάδες.

Οι μέλισσες έχουν φτιάξει πολλά βασιλικά κελιά σε πολλά πλαίσια.

Εμείς θα πρέπει να κόβουμε παραφυάδες των τριών πλαισίων η κάθε μια φροντίζοντας να βάζουμε σε κάθε παραφυάδα κι από ένα πλαίσιο με γόνο που να υπάρχουν βασιλικά κελιά σε αυτό όμως.

Αφήνουμε σε κάθε παραφυάδα μόνο 2 βασιλικά κελιά, τα καλύτερα, και μεγαλύτερα, ενώ τα υπόλοιπα τα χαλάμε.

Από την κάθε 17άρα κυψέλη μας δηλαδή κόψαμε 5 παραφυάδες των 3 πλαισίων και μας περίσσεψαν και 2 πλαίσια στην κάθε κυψέλη.

Αυτά τα πλαίσια μπορούμε να τα βάλουμε σε καμιά παραφυάδα που πιστεύουμε ότι δεν έχει και πολύ πληθυσμό.

Όπως και πριν φροντίζουμε εκτός από τα 3 πλαίσια που κόψαμε με πληθυσμό να βάλουμε στα πλαϊνά άλλα 2 άδεια πλαίσια ώστε να υπάρχουν συνολικά μέσα στις κυψέλες 5 πλαίσια.

Τις παίρνουμε κι αυτές τις παραφυάδες και τις πηγαίνουμε 3 χλμ μακριά,.
Τους βάζουμε από 2 κιλά βανίλια ελληνική από πάνω στα πλαίσια και τις αφήνουμε 15 μέρες χωρίς να τις ξανανοίξουμε.

Την δεκάτη πέμπτη ημέρα ανοίγουμε και κάνουμε έλεγχο να δούμε αν γέννησαν οι νέες βασίλισσες.
Αν εφαρμόσετε πιστά τα όσα σας είπα θα διαπιστώσετε ότι από τις 15 παραφυάδες που φτιάξαμε από τα 3 διώροφα μελίσσια μας θα πετύχουν περίπου τα 12 και θα έχουν νέες βασίλισσες που γεννάνε.

Τα υπόλοιπα 2-3 θα αποτύχουν, αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές κανένα χελιδόνι πιάνει την βασίλισσα που βγαίνει για να ζευγαρώσει και την τρώει.

Και αυτά όμως τα μελίσσια που θα έχουν αποτύχει πρέπει να τα προσέξουμε, η να τους δώσουμε φρέσκο γόνο από άλλο μελίσσι για να βγάλουν νέα μάνα η να έχουμε φροντίσει ορφανεύοντας έγκαιρα κάποιο άλλο μελίσσι προκειμένου εκείνη την περίοδο να έχουμε κάποια βασιλοκελιά για να δώσουμε στις τυχόν ορφανές μας παραφυάδες.
Συνάδελφοι εγώ έτσι κόβω παραφυάδες.

Και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Φέτος πχ που η άνοιξη δεν ήταν καλή εγώ έφτιαξα πολύ δυνατά μελίσσια από 20άρια έως 30άρια με αποτέλεσμα στον Έλατο να πάρω πολύ μελάκι όταν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι φέτος δεν πήγαν καλά.

Αυτό φανερώνει περίτρανα πως ο τρόπος που φτιάχνω βασίλισσες είναι καλός αφού αυτές που βγαίνουν από τις παραφυάδες μου είναι καλές και αποδοτικές.

Εδώ θέλω να τονίσω ότι, ότι σας έγραψα είναι καλά τσεκαρισμένο και δεν πρέπει να το αλλάξετε.
Πχ όταν λέω να βάλετε ελληνική βανίλια κι όχι σιρόπι η ξένη βανίλια, υπάρχει λόγος που το λέω και δεν πρέπει να το παραβλέψετε, και όλα τα άλλα που λέω σχετικά με τον τρόπο αυτόν έτσι πρέπει να τα κάνετε.

Κλείνω λέγοντας ότι καλό είναι να ορφανέψετε τα μελίσσια σας με τον τρόπο που έγραψα το πολύ έως τις 30 Ιούλιου ώστε οι νέες βασίλισσες να γεννήσουν έως τις 25 Αυγούστου ώστε τα μελισσάκια να προλάβουν να αναπτυχτούν ικανοποιητικά έως τον χειμώνα.

Ίσως κάποιοι αναρωτηθούν, αν κόβαμε εξ αρχής 15 παραφυάδες από τα 3 διώροφα μελίσσια μας και περιμέναμε να φτιάξουν αυτά μόνα τους βασιλικά κελιά δεν θα ήταν ευκολότερο;

Η απάντηση είναι όχι…

Οι παραφυάδες που κόβουμε είναι μικρές σε σύγκριση με τα 17άρια μελίσσια που εφαρμόσαμε τον τρόπο αυτόν.

Και αφού είναι μικρές δεν είναι σε θέση να γεμίσουν με βασιλικό πολτό τα βασιλοκελιά που θα έφτιαχναν, με αποτέλεσμα αν τον κάναμε έτσι τον τρόπο να βγάζαμε βασίλισσες κακής ποιότητας.

Ενώ τώρα όπως σας είπα με τα δυνατά μελίσσια και τα ωραία βασιλικά κελιά που αυτά θα φτιάξουν, θα βγάλουμε πολύ καλές βασίλισσες.

10 σχόλια:

 1. Στην κολλα δεν κολανε τα μελισσακια μας,και ποσο καιρο μπορουμε να την αφησουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΦΥΑΔΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ 20ΑΡΑ ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΛΕΕΙ ΦΤΙΑΞΑΜΕ 5 ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ 17ΑΡΑ ΜΕΛΙΣΣΑ.ΠΩς ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ??ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το παλικαρι εχει ενα 20 αρι ωραια μεχρει εδω? Μετα κοβει 3 πλαισια μαζι με την βασσιλησα να το ορφανεψει του μενουν 17 πλαισια αφου απο τα 20 αφερει τα 3 μετα βαζει ζαχαροζυμαρο βανιλιας να ξεκινησει να φουλαρει τα βασσιλοκελια και μετα κοβει 3 πλαισια στο καθε ενα 5 νταρακι οποτε εχουμε και λεμε 3x5 = 15 και του περισεβουν αλλα 2 πλαισια στα 3 πλαισια που πειρε με τα βασσιλοκελια βαζει μετα στης ακρες 2 κενα πλαισια ουτοσωστε ο γονος οπως παντα να ειναι στην μεση της κυψελης. Ελπιζω να σεβοιθησα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν του τα λες καλα εκει με τα 3 πλαισια στο καθε ενα πενταρακι που λες. Δε βγαζει νοημα. Λοιπον ακου. Τα 17 πλαισια που εμειναν απο το καθε εικοσαρι τα μοιραζει σε 5 τριαρια πλαισια. Ετσι 3×5=15και του περισσευουν και 2 πλαισια να τα κανει οτι θελει. Προσοχη: 15 ειναι τα πλαισια των τριων. Πεντε οι παραφυαδες. Και 3 εικοσαρια που ειχε × 5 = 15 συν τα 3 που ειχε βγαλει αρχικα μακρια ισον 18 νεα μελισσακιαααα!!!

   Διαγραφή
 4. Αγαπητέ μου φίλε θα μου επιτρέψεις για τα εξής: η μέθοδος που προτείνεις είναι μεν μία μέθοδος αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχεις μέλισσες με γενετικό υλικό για συνεχή σμηνουργία!!δεν νομίζω ότι θέλει κανείς να μαζεύει τα σμάρια του!επίσης είναι σχετικό έως τελείως άσχετο ότι επειδή τις έκοψες έτσι ήταν και καλές στο μέλι η κάπου αλλού, αυτό αφορά αποτέλεσμα μακρόχρονης μελέτης και προσοχής για την επιλογή του γενετικού υλικού εκείνου που θα δημιουργήσει αυτό που επιθυμείς!!!διπλός εμβολιασμός??σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα από πολυετή μελέτη του τμήματος γεωπονίας και σηροτροφίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η μέθοδος είτε με απλό είτε με διπλό ή ξηρό εμβολιασμό οι βασίλισσες που προκύπτουν δεν διαφέρουν ποιοτικά!!!βιβλίο πρακτικής μελισσοκομίας Θρασυβούλου! έχεις δώσει συμβουλές και εδώ αναφέρομαι για τους νέους κυρίως μελισσοκόμους να κόψουν τις παραφυάδες τους το αργότερο τέλος Ιουλίου για να γεννήσουν δηλαδή να πετάξουν οι βασίλισσες τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ!!!!??????δεν σχολιάζω δούλεψε λίγο τις ημερομηνίες σου νομίζω??? τέλος γιατί ελληνική βανίλια υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα? μυστική συνταγή????? αν αφορά απλά διαφήμιση της βανίλιας που έχεις βάλει παραπάνω καλώς και τη βάζεις|(προσωπικά έχω πλέον ζυμωτήριο αλλά έχω δουλέψει και με Ελληνικές αλλά και ξένες τροφές με εξίσου καλά αποτελέσματα) δεν χρειάζονται όμως όλα τα παραπάνω κυρίως όταν δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και διαβάζουν και νέοι άνθρωποι τα λεγόμενα μας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κάθε βράδυ έρχονται τρεις μελισσες και κοιμούνται στη σειρά σε ένα κλαδάκι έξω από την πόρτα μου. Για ποιο λογο; Δεν έχω ιδέα από μέλισσες! Απλά απορώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. "Από την κάθε 17άρα κυψέλη μας δηλαδή κόψαμε 5 παραφυάδες των 3 πλαισίων" Πως καταφέρνετε και έχετε 5 πλαίσια με βασιλικά κελιά αναρωτιέμαι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σαν 20αρα, έχει το λιγότερο 9 με 10 πλαίσια γόνο.οταν γίνεται 17αρα, έχει 8 με 10 πλαίσια γόνο.στα 8 πλαίσια γόνο δεν θα βρεις βασιλοκελια σε τουλάχιστον 5 ? Παίρνεις το κάθε πλαίσιο με βασιλοκελια, με όλο τον πληθυσμό που έχει επάνω του και το βάζεις σε νέα κυψέλη. Βάζεις συνολικά 5 τέτοια πλαίσια με βασιλοκελια σε πέντε νέες κυψέλες και μοιράζεις και τα υπόλοιπα εναπομείναντα όσο μπορείς πιο δίκαια μέσα σ' αυτές τις κυψέλες. Πιο είναι το αδύνατο σημείο που δεν καταλαβαίνεται, να το αναλύσουμε. (Όταν λέμε σε 5 νέες κυψέλες, εννοούμε αυτήν των 17 πλαισίων, που γίνεται πλέον μονή, συν 4 ακόμα = 5 συνολικά.

   Διαγραφή
 7. Ολοι όσοι ασχολούνται με τα μελισσια κάνουν 20 άρια και 30 άρια μελισσια πως το πετυχαίνουν αυτό δεν το καταλαβαινω

  ΑπάντησηΔιαγραφή