Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

ΠΕΡΙ ΜΕΛΙΟΥ

Το μέλι διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών (θυμαριού, πορτοκαλιάς, βαμβακιού, ηλίανθου, ερείκης, κλπ), και το μέλι από μελιτώματα, που παράγεται από εκκρίματα κοκκοειδών (εντόμων) που απομυζούν φυτά. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το μέλι του πεύκου, της ελάτης και άλλων δασικών φυτών.
Στη χώρα μας οι μεγαλύτερες ποσότητες μελιού προέρχονται από το πεύκο (55-60%), ενώ σημαντική είναι και η παραγωγή μελιού ελάτης (5-10%) και θυμαριού (15%).

Αν τυχόν κρυσταλλώσει το μέλι, τότε το τοποθετούμε με το βάζο μέσα σε κατσαρόλα με νερό που έχει θερμοκρασία 45-50 βαθμούς Κελσίου, και ανακατεύουμε, μέχρι το μέλι να επανέλθει στην φυσιολογική του μορφή. Κυρίως κρυσταλώνουν τα μέλια που προέρχονται από το νέκταρ των λουλουδιών, ενώ αντίθετα το μέλι που προέρχεται από μελιτώματα αντέχει περισσότερο. Προσοχή: το μέλι κρυσταλώνει. ΤΟ ΜΕΛΙ ΔΕΝ ΖΑΧΑΡΩΝΕΙ. (θεώρησα σωστό να κάνω αυτήν την διευκρίνηση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου